Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
100 Najlepiej Sprzedajšcych Się Albumów W Uk
Nigdy nie miałem zapędów audiofilskich ale po zapoznaniu się z tym artykułem pomyœlałem przez chwile: kurcze to może być zupełnie inna jakoœć Muzyki, inny odbiór i może jeszcze coœ czego wczeœniej nie zdołałem usłyszeć. A ponadto moja ukochana płyta DS. Tak czy inaczej pan Wojciech Pacuła potrakował temat serio i prawie rozłożył BIA na czynniki pierwsze. Jednak pojawiła się taka refleksja skoro padło tyle porównań i wersji albumu inaczej zmiksowanego, rodzi się pytanie jak daleko technika oddaliła nas od momentu, chwili kiedy Mark Knopfler z kolegami wszedł do studia i zaczšł nagrywać muzyke na tę płytę. Skoro pojawiły się kolejne i kolejne miksy.

"Pytań jest zresztš więcej, bo materiał na LP został nieco inaczej zmiksowany i poddany innej edycji niż materiał, który ukazał się równolegle na CD. Wiadomo natomiast, że w roku 1996 ukazała się cyfrowa reedycja całej dyskografii dokonana przy użyciu, należšcej do Sony, techniki SBM (Super Bit Mapping)."

"Prawdę mówišc reedycja ta brzmiała okropnie. GwóŸdŸ do trumny przyszedł w roku 1998 wraz z reedycjš zbioru największych przebojów "Sultans of Swing: The Very Best of Dire Straits" (Mercury Records 558 658-2). Piosenki na ten składak zostały poddane ponownemu remasteringowi, tym razem przy użyciu przetworników HDCD i w ten sposób zakodowane w 20-bitowym High Definition CD. DŸwięk tej wersji był znacznie lepszy i dawał nadzieję na to, że z taœm-matek da się wycisnšć coœ więcej. Nawet w tym przypadku nie wiadomo, czy korzystano z taœmy analogowej czy cofnięto się do cyfrowego masteru"

No właœnie. Wycisnšć z taœm-matek coœ więcej...Ale mam nadzieję z zachowaniem pierwotnych założeń twórcy. Wszystko to skomplikowane jest troche :wacko:
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
100 Najlepiej Sprzedajšcych Się Albumów W Uk - przez Robson - 30.04.2007, 20:33