21.04.2005, 20:42
Cytat:Originally posted by Single-handed Sailor@Apr 21 2005, 08:08 PMJa mam zupełnie inne podejście do tego tematu. Pewnie mniej wyuczone ale skoro uważam siebie za fana MK/DS to trudno abym sobie blokował drogę do zdobywania archiwalnych i wspaniałych koncertów które nigdy nie ujrzą światła dziennego. To nie jest okradanie kogokolwiek a tylko poszerzanie własnej muzycznej świadomosci na temat MK. To nic złego, żadne piractwo czy tam podobne. Nie wiem jakie jest zdanie samego Marka Knopflera na temat unikalnych koncertów zwanych potocznie bootlegami. Znam Jego opinię na temat piractwa ale to chyba dwa różne tematy. Ponadto wielu sławnych muzyków podziwia swoich fanów że gromadzą różne koncerty o których oni sami nie mają zielonego pojęcia. Wszystko oczywiście dla domowego użytku i wspólna wymiana tylko to w chodzi w gre.
Moze sie czepiam, ale dajcie spokoj slowu "bootleg", bo mam nadzieje, ze nie o to wam chodzi:
BOOTLEG - nieoficjalne nagranie wydane polprofesjonalnie w celach zarobkowych bez zanych profitow plynacych dla artysty/wlasciciela praw autorskich. (wg. "Bootleg! The Rise and Fall of the Secret Recording Industry" - Clinton Heylin, Omnibus Press, London, 2003, str. 5-6)
Mam moze z 10 bootlegow... i przeszlo 7000 nagran nieoficjalnych.
to forum dla paserów czy fanów??? :blink:
SHS
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
To make your whole life better
Your whole life better one day