31.10.2006, 00:33
Bootlegi to temat który wraca od czasu do czasu. Cišgle ich mało i cišgle się pojawiajš. Dzięki możliwociom technicznym oraz internetowi możemy dzisiaj dzielić się nimi znaczniej łatwiej niż kiedy. Nie zawsze jednak z różnych powodów można pobierać płytki ze stron torrentowych, idea ftp - jakkolwiek wietna, jednak z jakiego powodu padła. Liczę, że uda się go reaktywować, tymczasem proponuję abymy założyli co w rodzaju 'drzewka bootlegowego'. wietnie działa co takiego na oficjalnym forum - jest szansa, że może zadziałac i tutaj
Już tłumaczę o co biega.
Drzewko w swych założeniach polega na tym, że ktos udostępnia po raz pierwszy materiał i przesyła go za darmo tylu osób ile zadeklarował. Po otrzymaniu kršżków, osoby oferujš kolejne kopie dla kolejnych osób i w ten sposób bez obcišżania tego pierwszego dawcy, można rozprzestrzenić muzykę dla wszystkich zainteresowanych. Proponuję bymy przyjęli kilka zasad:
1) drzewko działa tylko dla fanów zarejestrowanych na forum knopfler.pl. Mylę, że może zachęci to nowych użytkowników do rejestracji i aktywnego uczestnictwa w Markowym Gronie. Jeli np aaadam zaoferował pięć swoich bootlegów na pierwszy ogień, to powinien jeszcze tylko zadeklarować ile kopii chce zrobić. Po takiej informacji należy skontaktować się z aaadamem przez PW (prywatna wiadomoć) i poprosić go uprzejmie o wysłanie kopii. Potem można kontaktować się ze sobš w dowolny sposób. Aaadam wybiera osoby do których wysyła płytki i informuje w tym wštku nas wszystkich do kogo wysłał. Po otrzymaniu płytek osoby które je dostały, ponownie deklarujš ile zrobiš kopii i kolejni fani mogš pisać PW już do nich a nie do aaadama. I tak aż do wyczerpania chętnych.
2) Każdy kto otrzyma płytki powinien zadeklarować wykonanie przynajmniej jednej kopii. Wiem, że nie wszyscy posiadajš możliwoć technicznš by nagrywać CD/DVD lecz dla chcšcego nic trudnego. Jeli nie możesz sam przegrać - popros znajomego, lub... nie pro o przysłanie kršżków.
Można rozprzestrzeniać kilka różnych pozycji na raz. Aaadam zaproponował 5 swoich bootlegów, ale kto inny może zaproponować w tym czasie kilka swoich itd.
Jeli kto np szuka jakiego rzadkiego bootlegu, to równiez może w tym wštku o to zapytać - może kto z forumowiczów będzie mial tę pozycję i będzie chciał jš "podać dalej". Ja postaram się w miarę możliwoci uaktualniac listę zaoferowanych bootlegów i osób, do których można się po nie zwracać - w tym wštku.
Mam nadzieję, że nie zamšciłem za bardzo i sprawa jest doć jasna. Mylę, że większoć szczegółów wyjdzie 'w praniu'
To co... Aaadam - ile kopii Twojego zestawu oferujesz na poczštek?
- może przypomnę co to było - roboczo nazwiemy to "Aaadamowa kolekcja częć 1" 
1. DS - Chorus (live in Paris 14th october 1978) DVD
2. Solid Rock (Rockplast 1979)DVD
3. BBC Arena 1980 DVD
4. Live In Dortmund 1980 DVD
5. Werchter 1981 DVD
Już tłumaczę o co biega. Drzewko w swych założeniach polega na tym, że ktos udostępnia po raz pierwszy materiał i przesyła go za darmo tylu osób ile zadeklarował. Po otrzymaniu kršżków, osoby oferujš kolejne kopie dla kolejnych osób i w ten sposób bez obcišżania tego pierwszego dawcy, można rozprzestrzenić muzykę dla wszystkich zainteresowanych. Proponuję bymy przyjęli kilka zasad:
1) drzewko działa tylko dla fanów zarejestrowanych na forum knopfler.pl. Mylę, że może zachęci to nowych użytkowników do rejestracji i aktywnego uczestnictwa w Markowym Gronie. Jeli np aaadam zaoferował pięć swoich bootlegów na pierwszy ogień, to powinien jeszcze tylko zadeklarować ile kopii chce zrobić. Po takiej informacji należy skontaktować się z aaadamem przez PW (prywatna wiadomoć) i poprosić go uprzejmie o wysłanie kopii. Potem można kontaktować się ze sobš w dowolny sposób. Aaadam wybiera osoby do których wysyła płytki i informuje w tym wštku nas wszystkich do kogo wysłał. Po otrzymaniu płytek osoby które je dostały, ponownie deklarujš ile zrobiš kopii i kolejni fani mogš pisać PW już do nich a nie do aaadama. I tak aż do wyczerpania chętnych.
2) Każdy kto otrzyma płytki powinien zadeklarować wykonanie przynajmniej jednej kopii. Wiem, że nie wszyscy posiadajš możliwoć technicznš by nagrywać CD/DVD lecz dla chcšcego nic trudnego. Jeli nie możesz sam przegrać - popros znajomego, lub... nie pro o przysłanie kršżków.
Można rozprzestrzeniać kilka różnych pozycji na raz. Aaadam zaproponował 5 swoich bootlegów, ale kto inny może zaproponować w tym czasie kilka swoich itd.
Jeli kto np szuka jakiego rzadkiego bootlegu, to równiez może w tym wštku o to zapytać - może kto z forumowiczów będzie mial tę pozycję i będzie chciał jš "podać dalej". Ja postaram się w miarę możliwoci uaktualniac listę zaoferowanych bootlegów i osób, do których można się po nie zwracać - w tym wštku.
Mam nadzieję, że nie zamšciłem za bardzo i sprawa jest doć jasna. Mylę, że większoć szczegółów wyjdzie 'w praniu'

To co... Aaadam - ile kopii Twojego zestawu oferujesz na poczštek?
- może przypomnę co to było - roboczo nazwiemy to "Aaadamowa kolekcja częć 1" 
1. DS - Chorus (live in Paris 14th october 1978) DVD
2. Solid Rock (Rockplast 1979)DVD
3. BBC Arena 1980 DVD
4. Live In Dortmund 1980 DVD
5. Werchter 1981 DVD
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...