25.01.2008, 20:38
Cytat:Originally posted by koobaa+Jan 25 2008, 05:19 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (koobaa @ Jan 25 2008, 05:19 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'>OK, mam do Was - językoznawców pytanie: czy istnieje liczba mnoga od słowa "współpraca"? Jak to możemy ładnie po polsku powiedzieć?
Jedna współpraca, dwie współprace?
Pięć współprac?
Mark Knopfler ma na swoim koncie ponad 80 współprac z innymi artystami. Rewelacyjnie to brzmiAle może poprawnie....? [/b]
Współpraca nie ma liczby mnogiej. Podobnie jak kolaboracja.
Beznadziejnie brzmi zarówno "pięć współprac", jak i "osiemdziesišt kolaboracji".
<!--QuoteBegin-koobaa@Jan 25 2008, 05:19 PM
Nie jestemy na forum językowym ani językoznawczym więc nie kłóćmy się o pierdoły i nie chwytajmy za słówka bo naprawdę dojdzie do tego, że będziemy sobie poprawiać błędy ortograficzne, a tych tu jest całe mnóstwo.[/quote]
Nie jestem językoznawcš, tylko dziennikarzem. Ale również ze względu na mój zawód bronię czystoci języka.
Nie będę wytykał nikomu błędów ortograficznych - z grzecznoci, jak napisałe. Ale nie mogę nie zareagować, kiedy przekręcane jest znaczenie takiego słowa jak kolaboracja. "Kolaboracja muzyczna" brzmi tak, jakby MK podpisał co w rodzaju volkslisty i grał do kotleta w knajpie obsługujšcej okupantów. Brrr! :wacko:

Ale może poprawnie....? [/b]