![]() |
|
Mark W Trójce - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Mark & DS w mediach (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Mark W Trójce (/showthread.php?tid=133) |
Mark W Trójce - chris - 05.09.2012 Robson napisał(a):Ale pojechaliście. Wezmę Leszka Adamczyka trochę w obronę Sorry, Robson, bronisz kolegę po fachu, co rozumiem. Tyle, że jeszcze raz podkreślam What It Is - to nie jest pytanie tylko stwierdzenie, które znaczy tyle, co "I tak to już jest". Ślęczę nad tą piosenką od kilku tygodni i mam ją już prawie przełożoną (z zachowaniem rytmu, do śpiewania), więc naprawdę nie dorabiajmy ideologii. To są przepięknie opisane obrazki z Edynburga, a że Mark w wywiadach często bardzo uogólnia swoje teksty i mówi o rzeczach, które go inspirują, to inna sprawa. Adamczyk po prostu bredził nieprzygotowany, bo o Knopflerze wie dwie rzeczy: że albo o miłości albo o świecie. To jest takie typowe dupomarynistyczne podejście ludzi, którzy coś tam od kogoś słyszeli, ale sami mają nie za bardzo czas ani ochotę sięgnąć do źródeł. Bo z tego co usłyszałem, to jestem przekonany, że on angielski zna - jak mówiła pewna rusycystka - "kak ruskaja sobaka - wsio ponimaju, niczewo nie goworju", więc o tekstach dowiaduje się z drugiej ręki. No i wtedy właśnie wychodzą takie połebkowskie zapowiedzi. "Telegraph Road" ma się do "STP" tak jak piernik do wiatraka. A już najbardziej mnie wzruszył z tym telefonem do przyjaciela botanika w sprawie Redbud tree. Mógł oszczędzić 50 gr i zajrzeć do Wikipedii. Ja rozumiem, że są ograniczenia czasowe - trzeba zmieścić 20 utworów itp. No dobrze, ale to nie usprawiedliwia mówienia głupot. Knopfler to już w dzisiejszym świecie dinozaur - i to w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu. Po prostu tak mało dobrych tekstów dzisiaj powstaje, że jak już taki Knopfler jest, to naprawdę warto, żeby ludzie wiedzieli o czym śpiewa. Dobrze, że Adamczyk nie musi robić audycji np. o Cohenie - bo tam by pewnie było tylko o miłości... Mark W Trójce - Robson - 05.09.2012 Nie myślałem o fachu tylko jeśli się przeczyta ten wywiad to w tym miejscu które przytoczyłem jego zapowiedź moze być trochę usprawiedliwiona. Mark W Trójce - chris - 05.09.2012 Robson napisał(a):Nie myślałem o fachu tylko jeśli się przeczyta ten wywiad to w tym miejscu które przytoczyłem jego zapowiedź moze być trochę usprawiedliwiona. No to cytuję: 'No i co jest z tym światem' pyta nie po raz pierwszy i nie po raz ostatni Mark Knopfler. 'What It Is' na miejscu 6. Naprawdę uważasz, że o to chodzi w tym utworze? Mark W Trójce - Robson - 05.09.2012 Ok poddaję sie. Mark W Trójce - chris - 05.09.2012 Robson napisał(a):Ok poddaję sie.Coś mi się zdaje, że tylko taktycznie... Dlatego postanowiłem, że jednak zamieszczę tłumaczenie "What It Is" tak jak jest. Chciałem je jeszcze dopracować, ale zaczynam wpadać w niedoczas. Zamieszczam w tłumaczeniach. I nadal uważam, że Mark nie pyta tam o nic... Mark W Trójce - chris - 05.09.2012 BTW. Chyba wrzuciłem tłumaczenie "What It Is" nie tam gdzie trzeba, tylko do aktywnego wątku "Privateering". Może ktoś, kto ma dostęp to uporządkuje... Mark W Trójce - Robson - 05.09.2012 chris napisał(a):Coś mi się zdaje, że tylko taktycznie... Dlatego postanowiłem, że jednak zamieszczę tłumaczenie "What It Is" tak jak jest. Chciałem je jeszcze dopracować, ale zaczynam wpadać w niedoczas. Zamieszczam w tłumaczeniach. I nadal uważam, że Mark nie pyta tam o nic... Nie, szczerze. Choć w kontekście "What It Is" te jego słowa nie wydały mi sie aż tak wielkim zgrzytem ale być może to ja bardziej myślałem o tym wywiadzie niż LA
Mark W Trójce - mary - 06.09.2012 Pamiętajcie o głosowaniu na LP3! Mark W Trójce - Igor23 - 06.09.2012 no właśnie ma być tym razem złoto !!!! Mark W Trójce - macsa - 07.09.2012 Głosy moje i moich znajomych oddane
Mark W Trójce - mary - 07.09.2012 Dzisiaj wyjątkowo Lista o 20. Założę się, że (jeśli Listę będzie prowadził Piotr Baron) znów będzie mowa o możliwym koncercie Marka w studiu im. Agnieszki Osieckiej
Mark W Trójce - mikołaj - 07.09.2012 była mowa
Mark W Trójce - Robson - 07.09.2012 Za tydzień musimy się poprawić. Dziś oczko w dół. Mark W Trójce - chris - 08.09.2012 Robson napisał(a):Za tydzień musimy się poprawić. Dziś oczko w dół.No cóż, nie mam wątpliwości, że to jest fantastyczny przebój, dlatego postanowiłem napisać moją interpretację tego tekstu, o którym w mediach wcale się nie mówi. Załączam w tłumaczeniach. Mark W Trójce - Robson - 09.09.2012 Trójka organizuje konkurs w którym można wygrać podwójne zaproszenie na koncert MK 25 IX w Londynie. Szczegóły na Trójkowych stronach Mark W Trójce - mirek - 09.09.2012 no to do konkursu Mark W Trójce - Robson - 09.09.2012 Tytułowy i Bluebird w minMAXIE Mark W Trójce - mary - 10.09.2012 Wygrałam płytę
Mark W Trójce - macsa - 10.09.2012 Brawo !! Ja niestety nie zdążyłem - załapałem się na ogłoszenie wyników po odprowadzeniu chłopaków do szkoły/przedszkola... Mark W Trójce - mary - 11.09.2012 Gratulacje Pawle! Dzięki za pozdrowienia! |