Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Wymiana - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Fanowskie zasoby (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Wątek: Wymiana (/showthread.php?tid=769)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Wymiana - jambore - 03.01.2008

Cytat:Originally posted by olaph72@Jan 3 2008, 04:13 PM
TVP zawsze była i będzie reżimowa. Zmieniajš się tylko reżimy, ale telewizor pozostaje w łapskach polityków. Oczko
Zgadzam się w 100%

Wymiana - aaadam - 05.01.2008

Cytat:Originally posted by SmokEustachy+Jan 2 2008, 10:38 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (SmokEustachy @ Jan 2 2008, 10:38 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'>
Cytat:Originally posted by aaadam@Jan 2 2008, 11:01 PM
<!--QuoteBegin-SmokEustachy@Dec 28 2007, 11:21 PM
[b] Live Bazylea.
Ponoc reżimowa TV puscila ten koncert bo nie doszedł do skutku koncert DS w Polsce...
reżimowa, w 1992 roku? oj coœ Smoku z historiš u Ciebie cienko B) [/b]
A napisałem, który reżim? [/b][/quote]
no tak Szczęśliwy

Wymiana - hekselman - 09.01.2008

A ja to pamiętam jak było z prezentacjš kultowej, filmowej muzyki Marka.
To był po 22 jakiegoœ zwykłego dnia - kręci mi się z uporem że to był ostatni dzień Œwišt tylko już nie pomnę których. Rozleniwiony "super" œwištecznym programem zalegałem przed TV gdy na "dwójce" zaczšł sie jakiœ film...Tytuł mi nic nie mówił: "Gentelman i gwiazdy"...ale że powiedzieli "Burt Lancaster" - a to nie byle aktorzyna - zaczšłem podglšdać ...i nagle ....szok!!!! W napisach leci...LOCAL HERO!?!? co jest?!.... Przypadek?!?! Dalej siedzę już z nosem w tv: czytam "Mark Knopler" i nagle....PIEKŁO W DOMU. Nigdy - gwarantuję - NIGDY wczeœniej nie udało mi się tak szybko połšczyć magnetofonu z telewizorem! Rodzina co prawda przypłaciła to głębokim przekonaniem że zwariowałem - ale...uwierzcie mi: nawet to co jest wydawane jako soundtrack to nie jest dokładnie ta sama muzyka która leci w filmie! Miałem tę taœmę (!Oczko jeszcze bardzo długo: zasłuchanš "na œmierć" œcieżkę muzycznš filmu przerywanš czytanš listš dialogowš...Kopiowanš wielokrotnie kolegom fanom...ojej!... To był MÓJ bootleg!!!!

Wymiana - Robson - 09.01.2008

Tak to trochę "podejrzana" sprawa z tymi soundtrackami. Bardzo mobilizujšca dla twórcy bo działa na wyobraŸnię i musi się zmieœcić w czasie. Ale dlaczego w filmie muzyka brzmi inaczej niż na płycie? Oto jest pytanieUśmiech Ja dopiero przy "A Shot At Glory" otworzyłem uszyUśmiech

Wymiana - koobaa - 10.01.2008

Cytat:Originally posted by Robson@Jan 9 2008, 02:48 PM
Ale dlaczego w filmie muzyka brzmi inaczej niż na płycie? Oto jest pytanieUśmiech Ja dopiero przy "A Shot At Glory" otworzyłem uszyUśmiech
W sumie sprawa doœć prosta. Płytę z soundtrackiem tworzy się jako odrębny proces, już po nagranej œcieżce dŸwiękowej do filmu, która to z reguły jest dopasowana do konkretnych scen - czasem, gdy dana scena wymaga dłuższego podkładu muzycznego o tej samej wymowie, dany motyw się powtarza, rozwija, oscyluje wokół tematu głównego, czasem sytuacja na ekranie wymaga gwałtownego ucięcia melodii, co nie zawsze zyskuje odzwierciedlenie na płycie. Artysta wydajšc album z muzykš filmowš pokazuje odbiorcom jakie główne motywy muzyczne miał na myœli piszšc muzykę do danego filmu, zatem
płyty z soundtrackami to trochę inna bajka niż to co faktycznie we filmie słychać. Nagrywa się na nich z reguły tylko tzw. tematy - czyli najbardziej charakterystyczne motywy. Najlepszym przykładem jest mini-album Wag The Dog, gdzie np temat Working On It jest próbkš improwizacji gitarowej wokół tematu, który może się cišgnšć w nieskończonoœć. W filmie słychać inne solo niż na płycie a jednak bez trudu można stwierdzić, że to ten sam temat muzyczny. Chodzi o to by na płycie zebrać najbardziej charakterystyczne motywy, których użyto podczas montażu filmu. Nie muszš się idealnie pokrywać, choć będš na pewno bardzo podobne - w końcu taka jest idea albumu z muzykš filmowš.

Wymiana - hekselman - 10.01.2008

Nie wiem: nie chciałbym "...bška puœcić w wytwornym towarzystwie" ale - jak ktoœ chce słuchać moich MP3 z dziedziny jak w temacie Forum - ja udostępnię!
Udostępnię gratis: jak fan - fanowi!
Kontakt - wyłšcznie via to Forum: oferta dotyczy wyłšcznie "samych swoich"
Mam "empetrójki" koncertów:
z Houston '85;
Bazylei - Ticket to Heaven '92;
Rotterdam '78;
Wembley - Mandela '88;
Sydney - Final Oz '86

Nie wiem - jestem piratem?
Wydaje mi się że to niepublikowane płyty - w każdym razie żadnej z nich nie kupiłem bo się n i e d a ł o.
Proszę starszych stażem/doœwiadczeniem o ustosunkowanie się do tematu - podporzšdkuję się orzeczeniu.
A cel przyœwieca mi jeden.
Mnie to TAK KRĘCI; daje mi TYLE RADOŒCI słuchanie tej muzyki - że wiem na pewno - w tym gronie ta muzyka da wam to samo.
Więc - dlaczego nie?
MARK FOREVER!!!!

Wymiana - SmokEustachy - 10.01.2008

Cytat:Originally posted by hekselman@Jan 10 2008, 02:02 PM
Nie wiem: nie chciałbym "...bška puœcić w wytwornym towarzystwie" ale - jak ktoœ chce słuchać moich MP3 z dziedziny jak w temacie Forum - ja udostępnię!
Udostępnię gratis: jak fan - fanowi!
Kontakt - wyłšcznie via to Forum: oferta dotyczy wyłšcznie "samych swoich"
Mam "empetrójki" koncertów:
z Houston '85;
Bazylei - Ticket to Heaven '92;
Rotterdam '78;
Wembley - Mandela '88;
Sydney - Final Oz '86

Nie wiem - jestem piratem?
Wydaje mi się że to niepublikowane płyty - w każdym razie żadnej z nich nie kupiłem bo się n i e d a ł o.
Proszę starszych stażem/doœwiadczeniem o ustosunkowanie się do tematu - podporzšdkuję się orzeczeniu.
A cel przyœwieca mi jeden.
Mnie to TAK KRĘCI; daje mi TYLE RADOŒCI słuchanie tej muzyki - że wiem na pewno - w tym gronie ta muzyka da wam to samo.
Więc - dlaczego nie?
MARK FOREVER!!!!
Ja zamawiam Bazylee i Sydnej. Możesz umieœcić je na chomiku np. Ja miałem Rotterdam umieœcić, ale coœ mi ładowanie plików na chomika nie działa efektywnie.

Popatrz sobie na to, czy słyszałeœ /większoœć zna/:
http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=soplandia

Wymiana - Robson - 10.01.2008

I bardzo dobrze że to wyjaœniłes KubaUśmiech Dla mnie to nie było wcale takie oczywisteUśmiech Celowo wymieniłem "A Shot At Glory" ponieważ w tym filmie słyszę nutki których nie słyszę na płycie i to mnie czasami zastanawia. Nie wiem tylko jak mam to udowodnić?Uśmiech Może następnym razem przywołam jakšœ scenę i podam czas abym był bardziej wiarygodnyUśmiech

Wymiana - olaph72 - 10.01.2008

Cytat:Originally posted by koobaa@Jan 10 2008, 01:12 AM
płyty z soundtrackami to trochę inna bajka niż to co faktycznie we filmie słychać. Nagrywa się na nich z reguły tylko tzw. tematy - czyli najbardziej charakterystyczne motywy. Nie muszš się idealnie pokrywać, choć będš na pewno bardzo podobne - w końcu taka jest idea albumu z muzykš filmowš.
Aczkolwiek sš również płyty z muzykš filmowš, których zawartoœć wiernie odpowiada dŸwiękom z ekranu. Oczko

Wymiana - Bart - 10.01.2008

Tylko takie trudniej spotkać Uśmiech Ale warto poszukać. Długo łaziłem za sdtr Alana Silvestri z Forresta Gumpa, wszędzie tylko jakieœ popłuczyny "inspajerd baj demuwi" Oczko

Wymiana - Bart - 10.01.2008

Cytat:Originally posted by olaph72@Jan 3 2008, 03:13 PM
TVP zawsze była i będzie reżimowa. Zmieniajš się tylko reżimy, ale telewizor pozostaje w łapskach polityków. Oczko
O to, to :] A "misję" realizuje Doda na lodzie Oczko

Wymiana - numitor - 10.01.2008

Błagam, proszę o mniejszš uprowoœć tutaj.

Wymiana - jambore - 11.01.2008

Cytat:Originally posted by numitor@Jan 10 2008, 10:50 PM
Błagam, proszę o mniejszš uprowoœć tutaj.
że jak ?

Wymiana - olaph72 - 12.01.2008

Numitor nawišzuje prawdopodobnie do wyrażenia "telewizja reżimowa" używanego kiedyœ z upodobaniem przez Janusza Korwin-Mikkego.

Wymiana - SmokEustachy - 13.01.2008

Cytat:Originally posted by olaph72@Jan 12 2008, 04:18 PM
Numitor nawišzuje prawdopodobnie do wyrażenia "telewizja reżimowa" używanego kiedyœ z upodobaniem przez Janusza Korwin-Mikkego.
A ja dopisze jeszcze: œrodki masowego rażenia :-P

Dzięki hekselman za koncerty!!!!

Wymiana - Stach - 18.01.2008

Hej! Kto z Was posiada pełny bootleg z Dortmundu z trasy OES z 1991? Jestem zainteresowany nim ze względu na dobrš jakoœć dŸwięku, a przede wszystkim obecnoœć "TOL" i "POTNO" w oneverystreetowych aranżacjach. Jakby dało radę - poœwięćcie się i dajcie na jakiegoœ Chomika, albo inny pokrewny koncert zawierajšcy te dwa utwory, jednak z zaznaczeniem, aby był raczej dobrej jakoœci, Londyn 1991?

Chodzi mi konkretnie o ten koncert
http://youtube.com/watch?v=AxT5jsRkk_4

Wymiana - MARTINEZ - 18.01.2008

na tej stronce istnieje mozliwosc wystawiania plikow do 500 mb
bez logowania http://www.driveway.com/ moze sie przyda przy okazji wymiany

Wymiana - olaph72 - 18.01.2008

Cytat:Originally posted by Stach@Jan 18 2008, 07:05 PM
przede wszystkim obecnoœć "TOL"
To w ogóle ciekawa wersja. W pewnym momencie MK œpiewa dwa wersy z "Runaway" Dela Shannona. Oczko

Wymiana - koobaa - 19.01.2008

Cytat:Originally posted by Stach+Jan 18 2008, 02:05 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Stach @ Jan 18 2008, 02:05 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> Hej! Kto z Was posiada pełny bootleg z Dortmundu z trasy OES z 1991? Jestem zainteresowany nim ze względu na dobrš jakoœć dŸwięku, a przede wszystkim obecnoœć "TOL" i "POTNO" w oneverystreetowych aranżacjach. Jakby dało radę - poœwięćcie się i dajcie na jakiegoœ Chomika, albo inny pokrewny koncert zawierajšcy te dwa utwory, jednak z zaznaczeniem, aby był raczej dobrej jakoœci, Londyn 1991?

[/b]
Hej Stach,
Mam ten koncert ale tylko w wersji audio (mp3). Polecam jednak Tobie i wszystkim, których to interesuje, koncert z Largo (Maryland) z 22 lutego 1992r. Jakoœć jest porównywalna - jeœli nie lepsza od Dortmundu, a oprócz œwietnego TOL (œmiem twierdzić, że lepszego od dortmundzkiego bo znacznie dłuższego) na tym koncercie DS zagrali także zarówno Planet Of New Orleans (jedna z najlepszych istniejšcych wersji) jak i bardzo rzadko grany Iron Hand. Udostępnię ten bootleg po weekendzie gdyż moje aktualne połšczenie z netem nie pozwala mi ładować dużych plikow.

<!--QuoteBegin-olaph72
To w ogóle ciekawa wersja. W pewnym momencie MK œpiewa dwa wersy z "Runaway" Dela Shannona. [/quote]
Zgadza się. Czynił tak praktycznie za każdym razem od 1985r kiedy zaczęli grać tę rozszerzonš wersję. Ideš było wplecenie w ten utwór jak największej iloœci motywów, które w latach 60tych (a więc 'when we were kids'Oczko pojawiały się jako tło muzyczne w Spanish City - wesołym miasteczku w Newcastle do którego namiętnie się Mark udawał.
I tak oprócz "Runaway" Shannona, można w różnych wersjach TOL wychwycić takie oto stare hity:
- "Don't let me be misunderstood" - Animals
- "Stop in the name of love" - The Supremes
- "Ghost riders in the sky" - Stan Jones
- "Riders on the storm" - The Doors
Ale "Runaway" jest jedynym fragmentem œpiewanym Oczko. Resztę œpiewa gitara.

Wymiana - BET - 19.01.2008

Ja tez czekam z niecierpliwoscia na Twoj upload Kuba Uśmiech